1 av 2
Egnahemsskolan står tom i dag. Foto: Jimmy Karlsson/SR
2 av 2
Biträdande rektor, Mattias Henttinen, har bara stängt en skola en gång tidigare och då var orsaken stormen Gudrun. Foto: Jimmy Karlsson/SR

Kräksjuka stängde skola

Uppdaterad 16.20
Det är vanlig vinterkräksjuka som ligger bakom magsjukan på Egnahemsskolan i Huskvarna och på två äldreboenden i Tabergsdalen. Nu måste skolan saneras.

Det konstaterar kommunen, som inspekterat köken på skolan och äldreboendena.

På Egnahemsskolan håller man i dag stängt efter att ett tiotal elever blivit sjuka - men där har smittan inte spridits via skolmaten - utan bara från elev till elev. Rektorn stängde skolan på order av smittskyddsläkaren för att begränsa smittorisken.

I dag har eleverna hållits hemma och det innebär lekdag, i alla fall för Gustav Fransson som går i andra klass på Egnahemskolan:

- Det är skönt att vara ledig en dag, men det är kul också i skolan ibland, säger han.

Enligt skolans biträdande rektor, Mattias Henttinen så är det ovanligt att man får stänga skolor på grund av smittsamma sjukdomar:

- Jag har stängt en skola en gång, men då var det på grund av stormen Gudrun, säger Mattias Henttinen till Nyheterna.

I dag så pågår en omfattande sanering av de smittade avdelningarna på skolan och det handlar om en allvarlig spridning, enligt livsmedelsinspektören Per Andersson:

- Det är allvarligt på så sätt att det sprids väldigt lätt. Barn som varit sjuka bör stanna hemma ytterligare två dagar.

Ett 30-tal äldre som får mat från Gjutaren i Norrahammar och från Fridhäll i Taberg har också blivit sjuka - och även några ur personalen har fått magsjukan. Viruset har spridits via maten, men också från person till person, säger man på kommunen.

Beslut om när Egnahemsskolan i Huskvarna ska öppna igen ska tas under eftermiddagen.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".