Byggnadsingenjörerna Kristin Kallebo och Sven-Inge Bergstén tillsammans med familjen Jessica Eliasson, Hans Gustafsson och Siri 2 år. Foto: Karin Malmsten/SR
värnamo

Familjen Eliasson bygger passivhus

De är välisolerade, har låg energiförbrukning och värms upp av kroppsvärme. Familjen Eliasson vill göra en insats för miljön och bygger ett passivhus i Värnamo.

Tekniken med att bygga energisnåla hus - så kallade passivhus - sprider sig nu till familjer som bygger villor.

Sedan tidigare har det byggs hyreshus i länet med den här tekniken. Det finns nu också en handfull villor i landet och en av dem byggs just nu i Värnamo.

Och en passivvilla är en framtidsmodell för miljömedvetna familjer. Det menar Jessica Eliasson och Hans Gustafsson i Värnamo, som räknar med många studiebesök på grund av villans unika byggteknik:

- Absolut, jag misstänker att fler kommer att använda det här alternativet, säger Jessica Eliasson till Nyheterna.

Passivhus är enkelt beskrivet miljövänliga, välisolerade hus med låg energiförbrukning, som värms upp med de boendes kroppsvärme, hushållsmaskinerna och ett effektivt ventilationssystem. Alltså inget traditionellt värmesystem.

I dag finns bara en handfull villor i Sverige byggda som passivhus, medan antalet hyresfastigheter är fler. Det finns ju bland annat i Värnamo byggda av kommunala bostadsbolaget häromåret.

Byggnadsingenjör Kristin Kallebo har gjort konstruktionsritningen till den nya passivvillan i Värnamo och tror på passivhus även för den lilla familjen som en framtidsmodell inom husbygge:

- Ja, i det långa loppet blir det mycket bättre för miljön eftersom man har lägre energibehov.

Karin Malmsten
karin.malmsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista