Unik donation till Andréemuseet

Grenna Museum har fått en unik gåva. Det handlar om ballongfarare S A Andrées dagböcker från 1896 och 1897 fram till en vecka före den olycksaliga resan mot Nordpolen.
Donationen kommer från en hittills okänd privatsamling och är den enskilt viktigaste gåvan till Andréemuseet någonsin, enligt museichef Håkan Joriksson. Förutom Andrées unika dagböcker finns det också dagböcker skrivna av en matros som var med på en av resorna, tjänstgöringsintyg och andra dokument från Andrées liv och några intressanta föremål. Gåvan kommer från en man i Göteborg, som har fått den i arv av sin far. Troligtvis har samlingen letat sig fram till göteborgsfamiljen via Andrées storebror Ernst som bodde i staden. Samlingen var tidigare okänd. Dagböckerna har visserligen varit bekanta via en bok men forskarna har inte vetat om de verkligen existerade. Enligt museichef Håkan Joriksson är det den enskilt största gåvan någonsin till Andréesamlingarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".