Hårda straff för Rosenlundsbränder

Uppdaterad 16.25
Två unga män dömdes i dag till långa fängelsestraff och stora skadestånd för att ha anlagt en rad bränder på Rosenlund i Jönköping. De döms också för stölder och bränder av bilar från en bilhall i Jönköping.

En 22-årig man döms till fyra och ett halvt års fängelse och en 19-åring till fängelse i två år och tre månader.

Båda ska också betala skadestånd till flera företag och fastighetsägare - på sammanlagt över 700 000 kronor.

Det var i februari som det flera nätter i rad brann på Rosenlund. Det började i ett buskage intill studentboendet på Hermansvägen - och det var nära att den elden spred sig till huset. Sen stod en husvagn i lågor, ett förråd på hjälpmedelscentralen, en container och delar av en lastbil.

Efter spaning kunde till slut två män - en 22-åring och en 19-åring gripas. Det uppdagades då också att de låg bakom stölder av bilar och även bränder av bilar från Atteviks bilhall i mitten av januari.

19-åringen har erkänt och han har berättat utförligt för rätten hur de två tillsammans planerat att stjäla dyra bilar i bilhallen. Hur de tog sig in och stal nycklar och sen också körde iväg med två bilar. De var även inne i en tredje bil och av rädsla för att ha lämnat fingeravtryck tände de på en av bilarna innan de stack iväg. Senare eldade de även upp en av bilarna som de stulit, eftersom de var rädda att polisen var dem på spåren.

Ann-Karin Front
anna-karin.front@sr.se

Läs mer: