EU-VALET

(M) lägger mest pengar på valet

Moderaterna är det parti i länet som satsar överlägset mest pengar på EU-valet. Det visar nyheternas sammanställning.  

Inför valet kommer Moderaterna i länet att spendera runt 350 000 kronor på reklam, material och torgmöten. Det är mer än dubbelt så mycket som Socialdemokraterna.

- Vi har ett brinnande intresse och engagemang sedan länge för Europafrågor och därför värderar vi upp den här val-rörelsen, säger Stellan Paulsson, ombudsman för Moderaterna i Jönköpings län.

Kampanjerna inför EU-valet i juni är i full gång och ser man till hur mycket de olika partierna i länet satsar, så är Moderaterna som kommer att synas mest. För när vi frågar runt bland länsförbunden så är det nämligen de som satsar överlägset mest.

Medan exempelvis Centern och Folkpartiet svarar att de lägger drygt 50 000 kronor var, så har Moderaterna i länet en valbudget på 350 000. Pengar som ska gå till bland annat reklam, informationsmaterial och torgmöten. Det är mer än dubbelt så mycket som Socialdemokraternas 170 000 kronor. Men ombudsmannen där, Tomas Gustavsson, säger att siffrorna kan luras.

- Vi tar mycket från vår centrala budget till kampanjen och därför skulle det i slutändan kunna vara så att vi egentligen satsar mer än moderaterna, säger Gustavsson.

Summorna som satsas på länsnivå är ändå betydligt mindre än vad som läggs vid kommun-landstings- och riksdagsvalen.

Mattias Sundler

mattias.sundler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".