Kyrkopolitikerna vill inte längre ha frystorkning som begravningsmetod i Jönköping. Foto: Jessica Gow/Scanpix
JÖNKÖPING

Frystorkningen kan stoppas

Kyrkonämnden i Jönköpings samfällighet vill stoppa planerna på frystorkning som begravningsmetod, men kyrkogårdsnämnden vill ha metoden.

Politikerna i kyrkonämnden har nu vädjat till kyrkogårdsnämnden att i stället satsa på ett vanligt krematorium. Orsaken är att det hela dragit ut så på tiden.

Men Rolf Johnsson, ordförande i kyrkogårdsnämnden tycker ändå att man ska satsa på den nya tekniken.

- Vi har väntat länge, men nu kan det bli en ännu bättre teknik, säger han till nyheterna.

Redan för åtta år sedan föddes planerna på en anläggning i Jönköping där den döda kroppen frystorkas och förvandlas till ett pulver, i stället för den traditionella kremationen. Dagens krematorier är stora miljöbovar, och Jönköpings krematorium på skogskyrkogården drivs just nu med dispens. Antingen måste ett nytt krematorium byggas inom några år, eller också bygger man en anläggning där den nya tekniken ska användas. Och Jönköpings samfällighet har verkligen velat vara först med den nya tekniken.

Men nu har kyrkonämndens politiker alltså tröttnat på att det tar så lång tid för företaget i Uddevalla som ska bygga anläggningen att få fram tekniken för frystorkning, och vill att kyrkogårdsnämnden utreder om det inte är bättre att bygga ett nytt vanligt krematorium i stället.

Men Rolf Johnsson säger att företaget i Uddevalla kan börja bygga nästa år, och han hoppas också att den nya begravningslagen som kommer i höst ska göra frystorkning möjligt.

Maria Rymell

maria.rymell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".