Pronis revisor avsäger sig uppdrag

För ett par veckor sedan bröt biståndsorganisationen SIDA sitt samarbete med Proni efter att ha kritiserat hur stiftelsen skött sin ekonomi. Nu är Proni i konflikt med sin egen revisor.
När biståndsorganisationen sida plötsligt slog ner på Pronis verksamhet i början av sommaren kom det som en blixt från en klar himmel. År efter år hade stiftelsen tagit emot åtskilliga miljoner från Sida och hela tiden fått sin verksamhet godkänd av sin egen revisor vid företaget Ernst & Young i Jönköping. När Sida började hårdgranska Pronis verksamhet så tog man samma revisionsbyrå till hjälp. Men den här gången handlade det om Ernst & Young i Stockholm och nu blev slutsatsen att fel och brister radades upp i en sådan utsträcknign att Proni blev av med alla sina miljonbidrag. När det börjat storma kring Proni har stiftelsen i Norrahammar hela tiden hänvisat till sina årsredovisningar som gordkänts av Ernst & Youngs revisor i Jönköping men nu verkar brytningen vara total. Lars Hartvigsson på Proni säger till nyheterna att stiftelsen begärt att få träffa revisionsbyrån för att diskutera situationen. Och även om han förnekar att man är i färd med att kräva Ernst & Young på skadestånd så är det just med hänvisning till skadeståndkrav riktade mot Ernst & Young som revisorn nu avsäger sig sina uppdrag. Samtidigt fördjupas också krisen för Proni och Lars Hartvigsson säger till Nyheterna att stiftelsen nu förbereder sig för en konkurs.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".