Företagare kontrollerar sjukhistoria

Nu har företagarna förverkligat hotet från debatten i våras och tar reda på dom arbetssökandes sjukhistoria. Den som varit sjuk ofta får inte jobbet.
Det säger Stig Claesson, företagare i Värnamo och initiativtagare till det riksbekanta Gnosjöupproret mot den tredje sjuklöneveckan, som infördes den 1 juli. När debatten rasade som värst i våras så hotade ju företagarna med att, om dom tvingades betala lön också för den tredje sjuklöneveckan, de måste be arbetssökande visa upp sin sjukhistoria, alltså ett papper från Försäkingskassan om hur mycket dom varit sjuka. Det skulle leda till A- och B-lag på arbetsmarknaden där den som varit sjuk mycket slogs ut. Men enligt Försäkringskassan i länet så är det inte fler som begär ut sin sjukhistoria nu. Det händer bara i enstaka fall. Så var inte det här bara ett tomt hot från företagarna? - Nej, säger Stig Claesson, vi tar kontakt med de referenser som den arbetssökande uppgett istället. Företagarna misslyckades alltså med att stoppa den tredje sjuklöneveckan. Men nu känner de ändå segervittring. För LO, Svenskt Näringsliv och PTK är nära att börja förhandla om ett annat av Gnosjöupprorets krav, nämligen att ersätta delar av den allmänna försäkringen med en kollektivavtalad sjukförsäkring. Det kan leda till att den tredje sjuklöneveckan ändå försvinner.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".