Ny forskning

Så ska skogen räddas från betande älgar

Nu ska mer mat läggas ut till älgarna. Syftet är både älgar och skog ska må bra. Det är ny forskning som ligger bakom idén. Forskning som presenteras på mässan Elmia Game Fair idag.

Ny forskning har gett flera idéer som man nu hoppas ska minska skadorna på skogarna, samtidigt som en stor älgstam behålls.

– Vi vill både ha mycket älg och bra skog på våra marker, säger Sofia Hammarskjöld som är ansvarig för viltförvaltningen hos skogsägaren Sveaskog, som ligger bakom forskningen.

Det handlar alltså om att skapa förutsättningar för att det ska kunna vara fler älgar i skogen utan att skogen förstörs.

Det skall man göra genom att bland annat placera ut ensilage och betor liksom att anlägga viltåkrar. Dessutom tänker man sig att frihugga ekar, där en enda ek kan ge upp till 300 kilo ekollon per år. Man skall också påverka avverkningen så att man gör det vid rätt tid, på vintern. Då slipper man lägga ut riset från träden på marken för att skogsmaskinerna skall komma fram. Genom det förstör man nämligen maten för älgarna.

Med dessa och andra åtgärder hoppas Sofia Hammarskjöld på att älgstammen får bättre kvalitet och att skogen får mindre skador.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista