Jönköping

Krav på bostadskö efter lägenhetsskandal

Efter bostadsskandalen i Jönköping, där kommunanställdas barn haft en egen gräddfil till lägenheter, växer nu kraven på en kommunal bostadskö.

- Det är katastrofalt att en kommun i Jönköpings storlek inte har någon bostadskö, det är ju bara kontakter som gäller, säger Marie-Louise Holmberg på Hyresgästföreningen i Jönköping.

Om du vill ha en lägenhet då är det viktigt med bra kontakter Det finns ingen kommunal bostadskö i Jönköping i dag och har inte funnits sen 90- talet.

Nu har frågan blivit högst aktuell igen efter avslöjanden om att kommunanställdas egna barn har haft förtur till kommunens lägenheter.

Vill man ha lägenhet på det kommunala bolaget Vätterhem så är det upp till enskilda handläggare att bedömma vem som passar in i de olika hyresrättshusen, och det enda du kan göra är att intresseanmäla dig.

Något som Marie Louise Holmberg på hyresgästföreningen tycker är orättvist och fungerar dåligt.

Hyresgästföreningen får stöd av den politiska oppositionen i kommunen. Socialdemokraterna vill sedan tidigare att det kösystem som redan finns för studenter ska utvidgas och gälla alla kommunens lägenheter och vara öppen för alla som söker lägenhet.

- Flera andra kommuner kör efter det konceptet och det fungerar bra hos dom, säger,Krister Johansson socialdemokratsik andre vice ordförande i tekniska nämnden i Jönköping.

Det socialdemokratiska förslaget om bostadskö har tidigare fått nej och trots skandalen med Tekniska nämndens bostäder vill alliansen fortfarande inte införa kösystem.

- Det blir inget i detta läge, bara tekniska nämndes område kommer vi ta upp just nu, säger kristdemokraten Anders Hulusjö, ordförande i Tekniska nämnden i Jönköping.

Reporter Rebecka Montelius
 rebecka. montelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista