jönköping

Kyrkopolitiker misstänks för bestickning

Ordförande i kyrkogårdsnämnden i Jönköping anklagas nu för att ha tagit emot mutor från företaget som ska bygga den nya anläggningen för frystorkning av döda. 

- Jag blev ledsen, jag har informerat om verksamheten vi håller på med, det kom överraskande, säger Rolf Johnson.

Det är den världsunika ekologiska anläggningen för frystorkning av döda, som planeras att byggas i Jönköping som har utlöst en hård strid i kyrkofullmäktige där.

Det är kristdemokraten Jöns Bergner som skrivit en interpellation med en rad frågor till Rolf Johnson. Frågorna rör den frystorkningsanläggning som av miljöskäl är tänkt att ersätta kremeringen i Jönköping. Men bygget av anläggningen har dragit ut på tiden eftersom man väntar på en lagändring som ska göra tekniken tillåten.

Under tiden har frågan lett till hårda strider i kyrkofullmäktige. Många har velat satsa på ett nytt krematorium i stället men Rolf Johnson har hela tiden stått fast vid frystorkningen. Nu insinuerar Jöns Bergner att han tragit emot mutor från det företaget Promessa som står bakom den tänkta anläggningen i Jönköping.

Ordföranden i kyrkogårdsnämnden Rolf Johnson säger till Nyheterna att han tar hårt på anklagelserna och att han aldrig tagit emot någonting från företaget.

Reporter Jessica Sonelius
 jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista