Fler tankar E85 när bensinpris stiger

När bensinpriset stiger väljer fler bilister att tanka med etanol. Under april månad ökade bland annat Statoils E85-försäljning med 17% och anledningen är den dyra bensinen.

- Det visar att det finns ett stort samband, även den miljömedvetne bilisten är prismedveten, säger Helena Fornstedt, informationsdirektör på Statoil.

Det kommer kanske inte som en överraskning för någon att bensinpriset brukar stiga under sommarmånaderna. Vi åker mer bil och efterfrågan på drivmedel är därför större. Och i och med att priset på etanol inte varierar lika mycket är det många av dom bilister som har kan som tankar det mer miljövänliga alternativet. Men på sikt innebär en ökat försäljning att även etanolpriset kommer att stiger.

- Jag väljer etanol och det har med miljön att göra, säger Per-Olof Fingal från Jönköping.

Idag kostar bensinen 11, 74 kronor på den här stationen, medan etanolen är drygt två kronor billigare. Med tanke på att det går åt mer etanol än bensin per mil så följer Per-Olof Fingal prisutvecklingen noga.

- Är det samma pris eller billigare med bensin så kör man ju på det, säger han.

- Har nu någon gräns du går efter?

- Kommer det ner under en krona tankar jag bensin, säger Per-Olof Fingal.

Och kanske blir det bensin framöver för på sikt så kommer etanolen att stiga i pris säger Helena Fornstedt.

- Det är utbud och efterfrågan som avgör priset i slutändan, säger hon.

Reporter Jessica Sonelius
 jessica.sonelius@sr.se

Reporter Håkan Montelius
 hakan.montelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista