jönköping

Rödljus ska hjälpa brandbilen komma fram

Den allt tätare trafiken i Jönköping gör nu att det kan dröja mer än tre gånger så lång tid för räddningstjänsten att rycka ut än vad som är acceptabelt.

- För att ta sig igenom Jönköping vid rusningstrafiken så har vi problem. Blir det en trafikolycka så blir vi hindrade. Vi ska ju vara framme på fem minuter, säger Kjell-Åke Romfors på räddningstjänsten.

Men fem minuter räcker inte i dag. I värsta fall kan det ta mellan 15 och 20 minuter om det brinner ”på fel sida” av staden.

Men nu ska man testa nya lösningar för att underlätta. I ett försök ska trafikljusen slå om och ge grönt ljus för brandbilarna när de kommer. Försöket börjar på Odengatan men kan fortsätta till Munksjöleden och Juneleden om försöket slår väl ut.

- Vi kan inte acceptera att det tar så här lång tid, men nu har vi byggt vägarna som vi gjort idag och nu får vi göra det bästa av situationen och då tycker jag att det här med trafiksignaler som slår om är bra, säger Kjell-Åke Romfors.

Mattias Sundler
mattias.sundler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista