Miljön viktigast när Munksjöbron planerades

Trafikomläggningen till Munksjöbron i centrala Jönköping gör att det kan ta upp till 20 minuter för räddningstjänsten när man rycker ut. Men det var inget man tänkte på när man byggde bron.

Det säger centerpartisten Åke Johansson, som var en av dom som var med när Munksjöbron planerades.

- Det var miljöskäl, som var det starka skälet. Bland annat att få bort trafiken från centrum.

Åke Johansson säger att det är viktigt att underlätta för räddningstjänsten vid utryckningar och Munsjöbron är byggd på det sättet att man till en relativt billig penning kan göra den fyrfilig, men han tror inte att det är problemet. Det är istället rondeller och annat runt bron som stoppar upp trafiken.

När Nyheterna pratar med kommunalråd Ing-Marie Nilsson säger hon att genom att bygga ut bron så gör man inte Jönköpings kommun miljövänligare. Samtidigt diskuterar man alltid räddningstjänsten i alla trafikfrågesammanhang. Ett exempel på det är det test man nu sätter igång med rödljusen på Odengatan där man gör på samma sätt som med bussarna på flera ställen i kommunen, dvs ger gångtrafikanter och trafik röttljus och utryckande bilar grönt ljus.

Trafikchef i Jönköpings kommun är Ronny Svensson:

- När det är som mest trafik så finns det inget utrymme för att komma undan och ge en fil ledig. Då gäller det att bilarna kan hålla en viss fart, så att vi inte får stockningar.

Läs mer:

Kjell Ahlkvist
kjell.ahlkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista