Deras dotter drogades och våldtogs av 42-åringen

Den 42-årige mannen dömdes för att ha drogat och våldtagit deras dotter, när hon bodde på behandlingshemmet Lövingstorp. Föräldrarna riktar nu skarp kritik mot kommunen. De menar att deras dotter gick in i ett tungt drogmissbruk under sin tid på behandlingshemmet.

Idag tog socialnämnden i Jönköpings kommun upp fallet med 15-åriga Sofies kompis; 17-åringen som bodde på samma behandlingshem.

Nämnden har beslutat att hon inte längre ska vara omhändertagen av kommunen. Och nu är det istället föräldrarna som får tillbaka ansvaret för sin dotter.

Nu funderar föräldrarna på att kräva skadestånd av kommunen. För deras dotter for väldigt illa under tiden på behandlingshemmet, det säger hennes pappa:

- Vi har kontaktat advokater, men det är inte så lätt att driva processer mot kommunen.

Nyheterna har varit i kontakt med ansvariga inom socialförvaltningen i Jönköpings kommun. Men de vill i nuläget inte uttala sig om det här i radion.

Istället för att bearbeta sina problem och bli stark så började flickan knarka när hon satt på Lövingstorps behandlingshem. Och hon blev våldtagen av den man som försåg henne med droger, 42 åringen. Han som dömdes för våldtäkt på 17-åringen och dömdes för sexuellt ofredande på 15 åriga Sofie för en vecka sedan.

Tiden på Lövingstorp blev allt annat än behandling för den 17-åriga flickan. Och hennes mamma är besviken:

- De har drivit henne in i ett drogmissbruk genom att släppa ut henne fem kvällar i veckan. Vi är arga och besvikna att vi fått hem en dotter som är missbrukare och som blivit våldtagen.

Och nu vill alltså 17åringens föräldrar kräva skadestånd av Jönköpings kommun. De har inte fått tag i någon advokat som vill driva ärendet ännu, men menar att det annars finns fler vägar att gå.

- Man kan polisanmäla, säger pappan.

Jenny Almlöf
jenny.almlof@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista