Färre flyktingar till länet

Antalet som söker asyl i Jönköpings län har minskat rejält på bara ett halvår. Migrationsverket håller på att stänga flera boenden för asylsökande i länet. 

Orsaken till att färre flyktingar kommer till länet är främst ett stabilare läge i världen, framförallt i Irak och Somalia. Det menar Åsa Gustaf-Jansson, som är chef för Migrationsverkets mottagning i Jönköpings län.

– Delvis beror det på ett lugnare och stabilare läge i världen. Då är det ju bra om man minskar antalet asylsökande. Samtidigt så tror jag också att det beror på att fler har fått avslagsbeslut vid prövningen nu, säger Åsa Gustaf-Jansson.

Antalet asylsökande har minskat kraftigt i Jönköpings län. Från 1 200 personer för bara ett halvår sedan till omkring 1 000 personer idag. Det är också en större variation på vilka personer som kommer till Sverige för att söka asyl.

– För ett år sedan kunde vi säga att det var personer från Irak och Somalia, som till största del var asylsökande till Jönköping. Idag ser det lite annorlunda ut. Vi kan inte säga att de kommer specifikt från ett land utan de kommer från många olika länder i världen, säger Åsa Gustaf-Jansson.

Samtidigt ska Migrationsveket dra ner på antalet boenden i länet. Det är bland annat lägenheter i Bruzaholm och i Skillingaryd, som ska tas bort. Även den tidigare så hårt kritiserade flyktingförläggningen på Tuvehagen i Eksjö ska försvinna helt i slutet av juni. Där tvingades ju asylsökande att bo i mögliga lägenheter, men nu har alla utom två familjer flyttat därifrån.

Istället ska man centralisera boendena, säger Åsa Gustaf-Jansson.

– Vi tar bort andra boenden, som kanske är lite geografiskt sämre till, där det inte finns affärer och så för att mer koncentrera oss till de boendeorter vi har idag. Vi har ju etablerat ett nytt boende i Anneberg och ett i Aneby. Det gäller att vårda och sköta om dem, säger Åsa Gustaf-Jansson.

Reporter Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista