eu-valet

Rena rusningen till förtidsröstning

Oväntat många svenskar har redan röstat i EU-valet. Antalet förtidsröster är nästan dubbelt så många så här långt jämfört med förra valet till EU-parlamentet och enligt statsvetare kan det tyda på ett ökat valdeltagande.

Daniel Frohm som är valförrättare på stadsbiblioteket i Jönköping är själv förvånad över det stora intresset:

- Det har varit en strid ström ända sedan i onsdags förra veckan, då vi drog igång det. Jag har hört från mina kollegor att det är betydligt fler i år, säger han till Nyheterna.

Till och med i går fanns 95 000 röster registrerade hos valmyndigheten, och trots att många kommuner släpar efter med inrapporteringen så är det ändå nästan dubbelt så många som vid samma tidpunkt vid senaste EU-valet 2004. I Stadsbibliotekets entré i Jönköping droppar det in röstande hela tiden. Gunnar Hedlund är en av dem:

- Jag kan inte göra det på valdagen eftersom jag har mycket att göra då.

Sedan förra EU-valet har förtidsröstningen flyttat från posten till olika kommunala lokaler, och Henrik Oscarsson som är docent i statsvetenskap i Göteborg och forskat i förtida röstande. tror ökad tillgänglighet kan var en anledning till fler röstande, liksom en bättre information från valmyndigheten. Henric Oscarsson hoppas det kommer slå igenom även på det totala valdeltagandet.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista