länet

Kostchef ratar danskt griskött

Många kommuner i länet importerar kött från Danmark och nu kommer reaktioner efter rapporteringen om missförhållanden från de danska svinuppfödarna.

I Vaggeryds kommun köps en femtedel av köttet som serveras i skolmatsalar och på äldreboenden från Danmark

Wilma Karlsson är från Skillingaryd och studerar på gymnasieskolan Fenix Kunskapscentrum i Vaggeryd och hon gillar inte det här:

- Man vill ju veta grisarna kommer från ett fint ställe, säger Wilma Karlsson.

I Jönköpings län anger samtliga kostchefer som svarat på Sveriges radios enkät att de köper in kött från Danmark till sina kommunala kök. Kött som tillagas och senare hamnar i magarna på skolelever och äldre på serviceboenden.

I Vetlanda kommun handlar det om en tredjedel av köttet som köps in, som kommer från danska bönder och i en fjärdedel i Tranås.

I Vaggeryd äter barnen nästan ett mål mat i veckan där köttet på tallriken kommer från Danmark och Vaggeryds kostchef, Ove Gustavsson äcklas av den film som spelats in av Ekots reportrar från en dansk ladugård.

Och i samband med att nya upphandlingar ska göras i höst, så kommer Ove Gustavsson att försöka att välja bort det danska köttet, säger han:

- Jag har upphandlingssväng i höst och då är en av frågorna som kommer att ställas direkt, om det är nåt danskt kött med i det här.

Nyheterna har sökt Danish Crown, som packar danskt kött på en stor anläggning på Torsvik utanför Jönköping, för en kommentar, men hänvisas vidare till Danmark och Danish Meat, som i ett pressmeddelande sagt att Ekots reportage inte är rättvisande, och att strikta djurskyddsregler i Danmark gör att grisarna behandlas väl.

Vill du se filmen från missförhållandena från den danska köttindustrin så finns den på vår hemsida sr.se/ekot

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista