Skolmisshandel blir rättssak

På höstterminens allra första dag blev en elev i årskurs nio på Centralskolan i Nässjö misshandlad av tre äldre killar, som inte går på skolan. Nu ställs trion inför Eksjö tingsrätt, eftersom Centralskolans rektor, Lennart Rudby, genast polisanmälde händelsen.
- Vi polisanmäler alla händelser som innehåller våld eller hot, och i det här falllet var det helt klart att det rörde sig om våld, och då är det polisanmälan som gäller, säger Lennart Rudby till Nyheterna. Den 16 augusti kom tre killar mellan 16 och 18 år till Centralskolan i Nässjö, varav en före detta elev på skolan. På måfå valde de ut en elev i nian som de inte kände, släpade honom över skolgården, in i skolbyggnaden, mot toaletten där de tänkte doppa hans huvud i toalettstolen. Men han gjorde sådant motstånd att de tappade honom i golvet så att han slog i ryggen. Han fick också ont i en arm också när nån av de tre äldre killarna låste upp hans arm på ryggen. På onsdag i nästa vecka blir det rättegång i Eksjö tingsrätt, trion har åtalats för misshandel, alternativt försök till misshandel eller ofredande. Eleven som misshandlades kräver skadestånd för kränkande behandling. Rektorn Lennart Rudby, som ägnat första skoldagen just åt att gå runt i klasserna för att berätta om Centralskolans policy att polisanmäla allt våld, tvingades omsätta den teorin i praktiken redan första dagen alltså. - Tyvärr, det är ju inget man önskar, men vi i skolan måste ju använda oss av samma lagar som gäller utanför skolan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista