länet

Läkarbrist ger höga löner

Jönköpings län är mindre attraktivt än många andra län i landet. Därför har länets läkare bland de högsta lönerna i landet - nästan 40 000 kronor mer än en undersköterska.

Läkarbristen i länet tvingar landstinget att betala ut bland de högsta läkarlönerna i landet. Det visar nya siffror från Statistiska centralbyrån.

Ami Andersson är förhandlingschef på landstinget i Jönköping:

- Vi är ett inlandslän, vi har kanske inga andra attraktiva saker att erbjuda, ingen kust och inget universitet. Så vi kanske får använda lönepolitiken mycket mer aktivt än många andra landsting för att rekrytera den här gruppen säger Armi Andersson.

Genomsnittslönen hos en läkare i Jönköpings län ligger på 59 300 kr, det är den tredje högsta i hela landet och över 8 000 kr mer i månaden än vad en läkarkollega får några mil norrut i Östergötland, som har den lägsta lönen i Sverige.

Men också inom landstinget så är det stora löneskillnader. En läkare tjänar nästan 40 000 kr mer i månaden än vad en undersköterska gör, det är orimligt säger Conny Rapp som är ordförande för fackförbundet Kommunal på länssjukhuset Ryhov:

- Jag tycker det är alldeles för höga skillnader, vi har för låga löner.

Högst genomsnittslön har läkarna i Blekinge, följt av Västmanland, där får en läkare över 61 000 kr i månaden.

Landstinget i Jönköping betalade nästan 45 miljoner kronor för temporära hyresläkare under förra året och de stora kostnaderna för temporära läkare beskrivs som ett stort problem för Jönköpings läns landsting, men att höja läkarlönerna mer, för att få fler läkare att fastanställas är inte rimligt, enligt Ami Andersson.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista