Razzia mot trimmade mopeder

Av femton undersökta mopeder blev tio beslagtagna. För mopedernas ägare kan det nu bli svårare att ta körkort.

När polisen igår överraskade eleverna på Flahultsskolan i Norrahammar med en razzia var det många unga som fastnade.

Tio av femton undersökta mopeder togs med till polisstationen för teknisk undersökning eftersom de förmodligen trimmats.

Förarna misstänks nu för olovlig körning och det kan i sin förlängning leda till att flahultseleverna får svårare att ta körkort.

Unga flickor skadades

Vid 19-tiden igår kväll skadades en ung flicka på en moped allvarligt när hon krockade med en bil. Olyckan inträffade i Hovslätt och på mopeden fanns även en kompis, hon klarade sig med lindriga skador.
Mopeden har tagits i beslag för en teknisk utredning. Enligt polisen kan den ha varit olaglig.

SR Jönköping
news.jkpg@sr.se

Olyckor med moped

Under åren 2000-2006 har i genomsnitt 8 mopedister dödats varje år. Av de dödade mopedisterna omkom merparten i kollision med bil eller buss och en tredjedel av de dödade mopedisterna var yngre än 16 år.

Cirka 200 mopedister skadades i genomsnitt per år under samma period. Skadade med moped klass 2 har minskat under de senaste 3 åren medan de med klass 1 har ökat kontinuerligt under de senaste 6 åren. Detta beror till stor del på förändringar i antalet registrerade mopeder.

Moped klass 1 får ha en konstruktiv maxfart på 45 km/tim, den ska ha registreringsskylt och den får köras från 15 år om man genomfört godkänt prov för förarbevis.

Moped klass 2 får ha en maxfart på 25 km/tim, får köras från 15 år och kräver inte förarbevis och registreringsskylt.

(fakta: NTF.se)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista