Fickur från Värnamo i Titanic-auktion

Föremål från Titanic som ägts av Skillingarydsbon Malkolm Johnson såldes för nästan 800 000 kronor - långt över utropspris - vid Bukowskis vårauktion i dag. Bland annat såldes ett fickur som kommer från John Maurds Ur i Värnamo.

Bengt Maurd i Värnamo är barnbarn till John Maurd:

- Han vill väl ha ett rejält ur med sig, säger Bengt Maurd och berättar att slutpriset på fickuret, efter budgivningen, hamnade på 170 000 kronor. Utgångspriset var 100 000 kronor.

Bengt Maurd satt vid datorn och följde auktionen på det fickur som hans farfar John Maurd sålde till Malkolm Johnson innan han åkte iväg med Titanic. Det var en stor internationell budgivning med många samlare från USA och England inblandade när ett stycke 1900-talshistoria gick under klubban. En del stannade i Sverige och en del hamnade utomlands. Det blev mer än dubbla utropspriset på de nio föremålen som Malkolm Johnssons släktingar sålde. Totalt 775 000 kr.

33-årige emigranten Malkolm Johnson var hemma och hälsade på i Åker utanför Skillingaryd för att köpa sin fädernegård. Det fick han inte, så han tog Titanic för att återvända till USA, dit han emigrerat som 19-åring. Han hade på sig en flytväst när han kastade sig ut i Atlanten, men drunknade ändå i det kalla vattnet. När man hittade hans kropp, fann man också de ägodelar som nu såldes på auktionen. Fickuret från Värnamo hade stannat vid kontakten med vattnet. 43 minuter innan Titanic sjönk.

Karin Malmsten
karin.malmsten@sr.se

Höga priser på Malkolms saker

Tredje klass måltidsbiljett, första sittningen. 270 000 kronor
FICKUR MED KLOCKKEDJA köpt på John Maurds Ur i Värnamo 170 000 kronor
"MANIFEST SHEET". Del av  Båtbiljett 100 000 kronor
"KONTRAMÄRKE". Bagagekvitto 100 000 kronor
RING 75 000 kronor
MYNT, 3 st. Bestående av "klipping"  40 000
FOTOGRAFI. Föreställande Malkolm Johnson 10 000
FOTOGRAFI. Föreställande Malkolm Johnson 5 500 kronor
FOTOGRAFI. Föreställande Malkolm Johnson 4 500 kronor
Totalt vad Titanicföremålen kostade 775 00 kronor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista