Värnamo

Stämmer NCC på sju miljoner

Värnamo kommun ska kräva miljonskadestånd från företaget NCC. Företaget fick asfalteringsuppdrag av kommunen för många år sedan, och efter att marknadsdomstolen slagit fast att det pågick en kartell mellan olika företag vill kommunen nu ha pengar tillbaka.

Igår dömdes NCC tillsammans med Peab och Sandahls Grus & Asfalt av marknadsdomstolen för att man haft en asfaltkartell.

Kartellen gjorde att till exempel Värnamo kommun betalade mer än vad man borde för asfaltering, och efter den domen ser man nu sin chans. Det säger Anna Thorén-Starby som är jurist i Värnamo Kommun.
-Det var ett väldigt viktigt avgörande för oss, och utan den här domen hade vi nog inte kunnat gå vidare.
-Vi är både glada och tacksamma och hoppas att vi ska nå ett bra resultat, säger hon.

Redan 2001 slog konkurrensverket till och gjorde en gryningsräd mot ett antal asfalteringsbolag i landet, det handlade till exempel om NCC.

Konkurrensverket hade fått ett tips om att företagen samarbetade och delade upp asfalteringsarbeten mellan sig. Bland annat riggade man karteller, kan man säga, genom att ett företag fick lägga det lägsta budet, medan de andra la sig lite högre. Det företag som fick jobbet betalade sedan de andra företagen för att de lagt högre bud.

Företagen dömdes också i tingsrätten 2007. Redan då startade Värnamo kommun en process för att begära skadestånd från NCC, men eftersom NCC var ett av företagen som överklagade domen fick alltihopa läggas på is.

Men igår kom marknadsdomstolens dom där företagen döms att betala höga så kallade konkurrensskadeavgifter.

Och i höst startar skadeståndsprocessen där Värnamo kommun kräver sju miljoner av NCC.

Och Anna Thorén-Starby säger att domen är viktig:
-Just att man säger att det är olagligt att rigga en kartell är viktigt.

Flera andra kommuner i länet planerar liknande processe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista