höglandet

Olaglig pir måste bort

Uppdaterad 13.10
En kvinna i Eksjö ska betala 80 000 kronor i straffavgift, för att hon byggt en olaglig pir. Och ett par i Pauliström är misstänkta för miljöbrott efter att de byggt en pir i en annan sjö.

Länsstyrelsen och Miljödomstolen har krävt att kvinnan ska ta bort den pir som förts upp vid vattnet på hennes fastighet.

Kvinnan hade till den sista april på sig men vid en inspektion några dagar efter det fanns piren fortfarande kvar dessutom utrustad med en flytbrygga.

Nu vill länsstyrelsen att Miljödomstolen dömer kvinnan att betala vite på 80 000 kronor.

Och ett par i Pauliström som har byggt en pir i en sjö misstänks för miljöbrott. Bygget kan ha skadat fiskelivet i sjön enligt länsstyrelsen som anmäler paret. Länsstyrelsen skriver att piren har byggts på allmän plats inom strandskyddat område utan lov. Dessutom har telefonstolpar som impregnerats med det miljöfarliga ämnet kreosot använts.

Paret har inte bara byggt en pir utan även ett vedförråd och anlagt en eldstad vid stranden - och länsstyrelsen skriver att det här kan göra att allmänheten tror att det är en privat strandremsa när det inte är det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista