Misstänkt pedofil åtalad

I dag åtalades en 33-årig man som är misstänkt för att ha tvingat ett 60-tal flickor - bland annat två flickor från Jönköpings län - till sexuella handlingar framför webkamera.

Den 33-årige mannen åtalades vid Uppsala tingsrätt. Mannen är tidigare dömd för liknande brott. Thomas Bälter Nordenman är kammaråklagare:

- Det är en mycket omfattande förundersökning som har inbegripit polismyndigheter i hela landet. Det är ett gediget arbete som har pågått i närmare ett halvårs tid. Och det rör sig om 60 målsägande så det är en mycket omfattande utredning. Min egen uppfattning är att det är dags för fängelsestraff nu, om jag säger så, säger åklagaren Thomas Bälter Nordenman.

Det handlar om grovt utnyttjande av barn för sexuell posering samt försök till samma brott. Utöver det åtalas mannen också för att ha våldtagit en 14-årig flicka, bekant till familjen.

De utsatta flickorna ute i landet är i åldrarna 11-20, många av dem är under 15. Under chatten med flickorna har mannen enligt åklagaren först utgett sig för att vara en ung flicka själv. Innan chatten började hade han redan kartlagt flickorna, deras vänner och anhöriga. Efterhand har han börjat framställa hot om att han ska döda flickorna eller deras anhöriga och kompisar om de inte slår på webb-kameran och tar av sig kläderna. Under hot har flera också tvingats utföra sexuella handlingar.

I ett fall, där offret är en 16-årig flicka från västra Sverige, har mannen påstått att han kidnappat flickans mamma, och att han skulle döda mamman om inte flickan hämtade en manlig bekant och hade sex med honom framför webb-kameran.

Det var ett av de första fallen som upptäcktes och ärendet har nu växt till en av Sveriges mest omfattande utredningar, där hundratals poliser i landet varit involverade och där själva förundersökningen är på cirka 4000 sidor.

Utredare som gått igenom mannens datorer har hittat ett 40-tal filmsekvenser, som mannen hade spelat in när flickorna visade sig på webb-kameran. Där finns också i vissa fall mannens röst, där han via mikrofon hotar flickorna och säger åt dem vad de ska göra.

Alexander Gagliano/SR Uppland
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista