Högre försäkringspremier för rökare

Skandia inför som första försäkringsbolag i Sverige dyrare försäkringar för rökare. Vissa försäkringar kan bli upp till 50 procent dyrare för personer som röker.

- Det och höga cigarettpriser skulle kunna få mig att sluta, säger Jokaim Norin i Jönköping.

För dom som röker kan det bli mindre pengar över till att handla med framöver. För från och med första juni inför försäkringsbolaget Skandia högre premier för rökare. Men det är inget som skulle få Roland Ljung som rökt i närmare 30 år att fimpa för gott:

- Nej, inte för försäkringens skull, det är inte så jädrans lätt att sluta.

Skandias nordenchef skriver på Dagens Nyheters debattsida att syftet inte att tjäna pengar, utan att dom ökade intäkterna ska användas för att premiera ickerökarna som på sikt får sänkta premier.  En före detta rökare som varit rökfri i ett år slipper pristillägget. Jönköpingsbon Siv Wiksten har själv varit rökfri i över 10 år, men hon tror att effekten av skandias röktillägg leder till att rökare byter förskringsbolag:

- Då tar man ju ett annat bolag som inte höjer, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista