Gnosjö

Stenhuggare tog tillbaka gravsten

Efter att ha väntat på betalning i nästan ett år fick stenhuggaren Jan Samuelsson i Rydaholm nog. Då åkte han själv till kyrkogården i Gnosjö och tog med sig den obetalda gravstenen hem. Men nu har den avlidne mannens sambo polisanmält Jan Samuelsson för stöld. 

- Man kan väl inte stjäla något som är ens eget, säger Jan Samuelsson.

- Hon har inte betalat fem öre.

Vid graven på kyrkogården Gnosjö finns nu bara blomsterramen och sockeln. Granitstenen finns numera i verkstaden på Rydaholms Granitindustri. Stenen satte Jan Samuelsson upp förra sommaren efter att den avlidne mannens sambo beställt gravstenen, som kostade drygt 10 000 kronor. Men några pengar har Jan Samuelsson inte fått, trots upprepade påstötningar, och för några veckor sen åkte han själv till kyrkogården i Gnosjö och tog med sig den obetalda stenen hem.

- Jag har ett litet företag. Jag kan ju inte skänka bort 10 000 kronor utan vidare bara för att ingen betalar, säger Jan Samuelsson.

Nu blir det polisen som får utreda om Jan Samuelssons bortförande av stenen ska betraktas som stöld eller inte.

- Det är tråkigt. man blir förvånad och snopen, säger Lennart Fors,  kyrkoförman på Gnosjö kyrkogård. Han har aldrig tidigare varit med om något liknande.

- Nej, och jag hoppas att jag slipper att vara med om det i fortsättningen.

Det ska vara en tvist mellan de anhöriga som ligger bakom att stenen inte har betalats. Nyheterna har förgäves sökt anhöriga till den avlidne mannen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista