''Inte förvånad över beskedet''

För första gången har Gislavedstrakten drabbats av en riktigt stor företagsnedläggning i och med att Gislaved Däck slår igen till sommaren. Närmare 800 personer förlorar jobben. Men Lennart Idin, ordförande i Gislavedsregionens industriråd, blev ändå inte förvånad när beskedet kom igår.
Lennart Idin säger till Nyheterna att han redan i vintras anade vartåt det lutade för Gislaveds Däck. Men han trodde att företaget skulle få vara kvar tre-fyra år till i allafall. - Jag gick igenom företaget i mars månad och anade då ugglor i mossen! För jag såg att maskiner inte var underhållna som de skulle och det var inte investerat som man väntar sig av en modern industri. - Det kommer att ta tid för Gislaved att återhämta sig, säger han. Han tror inte heller att alla kan få ett nytt jobb i regionen. Och såväl kommer till exempel också skolor, butiker och andra företag att påverkas i stor utsträckning. Och om de som förlorar jobben ska få nya krävs att andra företag i området både får och tar chansen att växa nu när tillgången på arbetskraft ökar. Men för att framtiden ska bli ljusare för Gislaved krävs också en konjunkturvänding men den kommer tidigast om ett år, säger Lennart Idin. Och han tror att vi får vänja oss vi den här typen av stora företagsnedläggningar med den globaliserade ekonomi var har numera.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista