Kommuner går miste om miljoner

Trots möjligheterna att inkassera flera miljoner kronor i EU-bidrag så är det många som struntar i att söka eftersom de tror att det är för krångligt. Enligt Tillväxtverket så är det inte alls komplicerat, det kan bara ta lite tid.

Varje år delas det ut över halv miljard kronor i EU-bidrag - bara till Jönköpings län, men trots den här skattkistan att gräva ur är det många som missar möjligheten.

Folk tror att det är krångligt att ansöka om pengar men det är helt fel, säger Henrik Blomberg, enhetschef på Tillväxtverket i regionen.

- Det blir som ett självspelande piano, att det är så krångligt. Det kanske tar lite tid, men det är inte så krångligt, säger Blomberg.

Förra året delades det ut över 580 miljoner kronor i EU-bidrag till olika projekt i Jönköpings län. Men många tar inte chansen. När det gäller strukturfonden som han jobbar med har till exempel inte ens hälften av kommunerna i Smålandsregionen sökt bidrag.

Bara 16 av 34 kommuner i Jönköpings - Kronobergs, Kalmar län och på Gotland har hittills utnyttjat möjligheten.

- Det är kanske många som inte känner till möjligheterna, trots våra informationskampanjer, säger Henrik Blomberg.

Mullsjö är en av kommunerna i regionen som inte sökt ett öre ur t ex strukturfonden under de senaste åren. Tvärtemot vad Tillväxtverket säger så tycker planeringschefen Staffan Bäckelid att det är för krångligt.

- De gånger vi har försökt har det aldrig lyckats. Vi upplever inte att vi vill lägga den kraften förgäves framöver, enligt Bäckelid.

Det kan inte vara så att ni saknar kompetensen i kommunen?
- Det tror jag inte, vi har nog hanterat rätt så besvärliga ansökningar, men det är ju inget man gör varje dag, säger Staffan Bäckelid.

Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se

Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista