Hoten ökar för tågpersonal

Många anställda på svenska tåg utsätts för hot och våld. Och problemen ökar, enligt en undersökning, som fackförbundet SEKO har gjort.

Bland orsakerna nämns både förseningar och underbemanning.

Det har blivit ett allt tuffare arbetsklimat för personal på tåg och stationer , enligt SEKO. 2 000 medlemmar inom spårbranschen har intervjuats, sex av tio uppger att det förekommer hot och våld på arbetsplatsen. Nära hälften av de ombordanställda säger att de själva drabbats bara det senaste året. Samtidigt säger en av tre att det blivit värre.

SEKO pekar på underbemanning och mer ensamarbete som en riskfaktor, men den senaste tidens problem med trängsel på spåren och förseningar har också lett till en tuffare situation för personalen, det säger Rolf Sjöstrand, som är fackligt aktiv i Nässjö.

Avreglering och upphandlingar, där lägsta anbud jagas, riskerar också till att försämra situationen enligt facket. SEKO tar därför dagens rapport som en intäkt för sina krav på mer synlig personal på tågen och på stationerna, samt en minskad kontanthantering och hårdare krav vid upphandlingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista