Stopp för kommunalt gym?

Regeringen har beslutat att införa en ny lag som kan sätta stopp för kommunala kaféer, gym och restauranger om de konkurrerar med privata alternativ.

I Jönköping driver kommunen ett gym i Rosenlundsbadet och blir det stoppat, då är hela badanläggningen hotad, enligt Sven Nyemad, Centerpartist och förste vice ordförande i fritidsnämnden i Jönköping.

Stat och kommun säljer varje år tjänster värda miljarder. Då och då får också kommuner och landsting kritik från privata företagare, som tycker att de blir utkonkurrerade av skattefinansierad verksamhet i kommuner och landsting.

Ett exempel är gymmet på Rosenlundsbadet i Jönköping, som andra privata gym i stan kritiserat för att vara konkurrerande.

Men nu kan det blir stopp för det här och andra kommunala verksamheter som till exempel, kaféer, restauranger, parkeringsbolag och återvinningsverksamheter.

Regeringen har alltså beslutat att införa en lag som ger privata aktörer rätt att klaga på kommuner som konkurrerar och sedan kan Stockholms tingsrätt döma kommunen eller landstinget att sluta sälja winerbröd, bedriva friskvård eller gym.

Centerpartiets näringsminister Maud Olofsson motiverar regeringens förslag med att man vill motverka snedvriden konkurrens, men hon får nu kritik av gräsrötterna.

Sven Nyemad är också Centerpartist och sitter i fritidsnämnden i Jönköping. Han tycker tvärt emot sin partiledare att kommunal verksamhet som är självbärande borde få finnas kvar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista