Kommuner dåliga söka EU-bidrag

Många kommuner i länet skulle kunna få mer EU-bidrag, om man bara blev bättre på att skriva ansökningar. Det säger Leif Einarsson, på ESF-rådet, som fördelar en del av pengarna.

- De bästa ansökningarna, det ju dom som får pengarna. Vi vill höja den generella nivån på ansökningarna, säger Leif Einarsson.

Faktum är att många kommuner i länet idag inte får många kronor i EU-bidrag. Till exempel Tranås kommun fick en halv miljon kronor i bidrag förra året, trots att Tranåsborna via skattepengarna betalade 59 miljoner till EU-avgiften. Haboborna betalade motsvarande 35 miljoner kronor och fick också en bara en halv miljon till kommunprojekt.

Lena Dirsäter är kommunsekreterare i Habo kommun och den som sköter många av EU-ansökningarna.

- Man betalar mycket pengar till EU, men får inte mycket tillbaka igen, säger Lena Dirsäter.

En kommun däremot som har lyckats få rejält med EU-bidrag genom åren är Sävsjö kommun. De senaste två åren har Sävsjö fått drygt 25 miljoner kronor. Där har man avsatt tid för en särskild EU-samordnare: Bengt-Elis Pettersson

- Avsätter man en person, så ökar man mångfalt det ekonomiska stödet till kommunen, säger Bengt-Elis Pettersson.

I Habo har man varit sämre på att utnyttja bidragen.

- Man måste ha anställt folk för att klara det här. Det har vi inte gjort och det handlar om resurser, säger Claes Näslund, Moderat kommunalråd i Habo.

Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se
Jessica Sonelius (research)
jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista