1 av 2
Magnus Ehrenflod, fältsekreterare med koll på nätet (foto: Pernilla Arvidsson/SR)
2 av 2
Henrik Ader, rektor på Junedalsskolan (foto: Pernilla Arvidsson/SR)
jönköping

Skola hotades på internet

På en populär ungdomssida på internet hittade fältsekreteraren en text med hot riktat mot en skola. Händelsen polisanmäldes och är ett exempel på varför fältsekreterare numera får tillbringa tid framför datorn.

- När det kom till mig upplevde jag att det här måste vi uppfatta som att det kan vara på fel sida gränsen och att det skulle vara brottsligt. I det läget gör jag en polisanmälan säger Henrik Ader som är rektor på Junedalsskolan i Jönköping.

Efter hotet mot Junedalsskolan i Jönköping valde alltså Henrik Ader att göra en polisanmälan.

Hotet upptäcktes på nätet av Magnus Ehrenflod, han är en av sju fältsekreterare i Jönköpings kommun som bland annat jobbar med att scanna av olika sidor på internet, för att ha koll på bland annat vad ungdomar skriver om varandra och om skolan.

- Vi har ju varit förskonade från sådana allvarliga händelser som det som hänt i Finland och i Tyskland, samtidigt har man också hört att det förekommit hot mot skolor i Sverige så självklart finns hela den bilden med i vårt arbete på internet säger Ehrenflod.

Den här gången upptäckte han en hotfull text på en sida på nätet. Exakt vad hotet gick ut vill ingen berätta men hoten riktade sig mot både skolan, personal och en elev.

- Man ska inte nonchalera saker man hittar på nätet som man uppfattar är av allvarlig art säger Magnus Ehrenflod.

Enligt Rikskriminalpolisen har man haft runt 15 allvarliga skolhot sedan september förra året. Hot om att skjuta, spränga eller bränna en skola. Även om det inte är vanligt här i länet med så allvarliga hot mot skolor så händer det.

- Det förekommer, vi har några stycken varje termin men det är inte så att det är stora mängder säger Ulrika Gustavsson som är förundersökningsledare på polisens ungdomsgrupp i Jönköping.

Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".