150 anställda fick besked om att de blir av med jobbet på Husqvarna AB. Foto: Jimmy Karlsson/SR

"Gamla och sjuka får gå"

IF Metall rasar nu efter att det står klart vilka som sägs upp från Huskvarna AB. Enligt huvudskyddsombudet så har en del personer som nu förlorar jobbet arbetat på företaget i upp till 30 år, vissa av dem har också dragit på sig arbetsskador under sina många år på golvet.

I slutet av februari varslade Huskvarna AB 120 anställda om uppsägning, men under tiden för förhandlingar så har marknadsläget gjort att det nu är 150 anställda som får gå.

Både lokala och centrala förhandlingar mellan fackförbundet IF Metall och Huskvarna AB har strandat, vilket har gjort att Huskvarna AB nu på egen hand valt ut vilka som blir av med jobbet.

Enligt facket, IF Metall så är det ett 20-tal fall av de 150 som nu får gå från fabriken i Huskvarna, där företaget frångår LAS-listan och istället säger upp anställda som arbetar mer än 20 och i vissa fall 30 år på företaget, många är sjuka och gamla. Idag är det en dålig stämning på fabriken.

- Det är väldigt tryckt stämning och det är många som har gråtit, berättar Åsa Liborn.

Enligt personalchefen på Husqvarna AB, Kaj Wadensten så måste uppsägningarna anpassas så att fabriken ska kunna fortsätta att producera även i framtiden, men att det är många äldre och sjuka som fått gå, det stämmer inte, säger Wadensten.

- Det stämmer inte. Några har varit i företaget längre än andra, men det är ingen generell linje från företagets sida.
Men är detta något som man som anställd får räkna med när företaget varslar så här många?

- Om man även måste ta hänsyn till kompetensfördelningen för att fabrikerna inte ska stanna, då innebär det att man kommer upp i anställningstid, enligt Wadensten.

Åsa Liborn och IF Metall kommer att driva fallen där företaget frångått LAS-listan vidare i någon form. Hur var inte ännu inte beslutat på onsdagseftermiddagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".