27-åring från Tranås död i sprängolycka i Kosovo

En 27-årig svensk soldat från Tranås dödades och en annan skadades lindrigt när en sprängladdning detonerade på den svenska förläggningen i Pristina i Kosovo igår förmiddag.
27-årigen från Tranås var chef för en expertgrupp som hanterar blindgångare och tillhörde minröjningsplutonen på bataljonen Swebat. Och olyckan inträffade enligt Försvarsmakten när en sprängladdning av misstag detonerade inne på Camp Victoria strax utanför Pristina. Explosionen skedde vid ett ammunitionsförråd där blindgångare hanteras och 27-åringen omkom omedelbart. Exakt vad som gått fel är fortfarande oklart. Militärpolis spärrade av området på Camp Victoria för att undersöka platsen vidare, men av allt att döma rör det sig om en ren olyckshändelse.. Ungefär 800 svenskar tjänstgör i området och har till uppgift att garantera säkerheten för de boende i området, bl a genom att röja minor och ammunition. Många av dem har fått sin utbildning vid minröjningscentret i Eksjö. Lördagens explosion är den första dödsolyckan som drabbat de svenska trupperna i Kosovo.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".