jönköpings kommun

Tuffa besparingsförslag från fritidsförvaltningen

Nu kommer nya drastiska förslag på besparingar inom Jönköpings kommun. Det är fritidsförvaltningen som nu bland annat föreslår att badplatsen i Bunn avvecklas, att fotbollsplanen Sotarvallen i Huskvarna läggs ned och att det blir dyrare att bada.

Detta för att kunna nå de besparingar på upp till fem procent som kommunens politikern beslutat om inför nästa år.

Dessutom höjs taxorna för sporthallar och arenor som man hyr ut och föreningsbidragen kommer inte att höjas. Det blir upp till 20 kronor dyrare att bada på Rosenlundsbadet och dom tempererade utomhusbadens får en kortare säsong. I handlingarna talas det också om att sälja ut Huskvarna teater till en annan intressent, men det tillbakavisar fritidsnämndens ordförande Carin Berggren.

- Det är skolförvaltningen som ska ha hand om teatern framöver. Därför kan vi inte fatta något beslut om det, säger Carin Berggren.

Hon beklagar att man nu tvingas lägga sparförslagen.

- Jättetråkigt, men eftersom kommunens ekonomi ser ut som den gör framöver så tvingas vi till detta, säger Carin Berggren till Nyheterna.

Fritidsgårdarna påverkas också med färre gårdar och sämre öppettider. Fritidsgården Birkagården på Öxnehaga föreslås också läggas ned, något som Carin Berggren stödjer.

- Lokalerna där kostar oss 700 000 kronor per år och det är alldeles för mycket. Fritidsgården kanske kan lokaliseras om till en skola, Kungsängsskolan eller Sandagymnasiet, säger Carin Berggren.

Det här är inte de enda besparingarna som pågår i Jönköpnigs kommun. Toppolitikerna vill ha in sparförslag från respektive nämnd, ett arbete som nu pågår. Skolförvaltningen har tidigare flaggat för nedläggning av en skola och blir besparingarna verklighet kan även kulturförvaltningen dra ned på en stor danssatsning som gjorts i kommunen.

Senare i höst ska de högsta politikerna besluta om det här, men redan nu ser det ut som den borgerliga alliansen fått en hel hög argument för att istället höja skatten.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se