Besparingar oroar handikappade

När många kommuner nu ska spara så höjs kritiska röster från handikapprörelsen.
- Det finns mycket oro här, säger Anette Bergström på Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Jönköping.

Kommunerna har det svårt ekonomiskt just nu, framförallt på grund av minskade skatteintäkter. Nyheterna har rapporterat om kommun efter kommun som måste strama åt sina budgetar. Vaggeryd, Jönköping, Sävsjö och Vetlanda är bara några exempel.

- Dels i boendena märks detta där många har hjälp av personal. Där ser vi indragningar och nu ser vi också att det är indragningar när det gäller ledsagare och annat som har med fritiden att göra och det är inte rätt att lägga detta på boendena, säger Anette Bergström.

Handikapprörelsen oroas nu för att länets kommuner kommer att spara in på en av de grupper som kanske inte hörs så ofta, nämligen funktionshindrade. Det säger Johan Steirud, som är ordförande i en handikapporganisation för ungdomar, unga RBU:are.

- Att det glöms bort många gånger ser jag som den stora risken. Det är jättefarligt. Om de gör de här besparingarna så hamnar den här frågan långt ned i prioriteringen. Jag tror de kommer att vara tuffa tider nu faktiskt, säger Johan Steirud.

Och för att förhindra att kommunerna drar in på funktionshindrade, så måste de höja sina röster nu, menar Johan Steirud.

- Man kan bland annat dela ut traktat och visa sig ute med plakat. För syns man inte så finns man inte.

Jenny Almlöf
jenny.almlof@sr.se