HABO FINANS

Sparare kan bli skyldiga pengar

Flera personer som har sparat pengar i det skandalomsusade finansbolaget Habo finans, riskerar nu att bli återbetalningsskyldiga pengar som är deras egna.

Det är den bristfälliga bokföringen i skandalomsusade, Habo Finans som nu ställer till det återigen för spararna. För det finns ingen bokföring att tala om i företaget och i många fall är det bara uttagen, och inte insättningarna som har registrerats.

Sune Svensson satte in pengar i Habo finans vid flera tillfällen under flera års tid. Det blev till slut en stor summa, som han sen tog ut.

- Man känner sig kränkt och lurad, säger Sune Svensson.

Det finns ingen bokföring att tala om från Habo finans, och det är bara uttagen som finns registrerade där, så nu ser det ut som att Sune Svensson är skyldig företaget pengar som han tog ut.

Totalt är det 159 personer som ställt krav på ekonomisk ersättning från Habo Finans utan att konkursförvaltaren kunnat belägga deras krav i företagets redovisning. Det har konkursförvaltaren kommit fram till när utredningen har startat. Nu är det upp till spararna att bevisa att de faktiskt har satt in pengarna. För flera av dem gäller också att det enda som syns i redovisningen är utbetalningar som de fått från företaget. Kan de inte bevisa att de tidigare gjort insättningar som förklarar utbetalningarna så kan de tvingas betala tillbaks pengarna de fått ut.

- Det är naturligtvis beklagligt om det blir så. I yttersta fall så får det här fallet prövas an tingsrätten, säger konkursförvaltaren Ola Sellert.

Extrainsatt möte
Ett första möte med tingsrätten kommer att hållas under måndagen, det blir ett möte mellan konkursförvaltaren och de sparare som verkar vara skyldiga pengar nu.

Syftet är att spararna och konkursförvaltaren ska komma överens om hur det ligger till med skulderna. En process som kommer att pågå under lång tid framöver.

Jenny Almlöf
jenny.almlöf@sr.se