Ord står mot ord i Habo finanshärvan

Uppdaterad 16.45
Mer än var femte sparare i det skandalomsusade Habo Finans riskerar att gå miste om ekonomiska krav som de har på konkursboet . Lars Tilschman från Nol norr om Göteborg är en av alla sparare som kan drabbas.

Idag hölls ett så kallat förlikningsmöte i Jönköping. Lars Tilschman från Nol norr om Göteborg var en av alla som tagit sig dit:

- Det är hårt förvärvade pengar som placerats och det finns inte ens papper på detta. Det är rent hemskt, säger Lars Tilschman till Nyheterna.

En dyr läxa eller läropeng kan man säga för många. För han är ju inte ensam Lars Tilschman. Drygt 700 personer har man nu konstaterat satsade pengar i Habo Finans, alla med löfte om 35 procent i avkastning.

Men så blev det inte riktigt, det har nu gått drygt två år sen härvan började nystas upp och ägaren Peter Rosendahl är nu misstänkt för grov bedrägeri.

Spararna själva har uppgett att dom tillsammans sparade 100 miljoner kronor. En summa dom kräver tillbaka. Men den siffran stämmer inte enligt konkursförvaltaren. Han har bara godkänt krav på knappt 87 miljoner kronor.

Det betyder att det är stora frågetecken på runt 13-14 miljoner kronor och det var därför 159 av spararna hade kallats till Jönköping idag, säger konkursförvaltaren Ola Sellert:

- Man måste ha underlag för det man gjort.

Det är det som är kruxet för spararna. Bokföringen i Habo Finans är snudd på obefintlig och nu står ord mot ord - det gäller alltså för spararna att kunna bevisa att man verkligen satt in pengarna.

I en redan svårlöst härva finns det dessutom dom som försöker sko sig på oredan i bolaget eller försöker rädda så mycket pengar som möjligt genom att försöka att lura till sig ytterligare tusenlappar, säger Ola Sellert:

- Det kan stå på ett papper att 100 000 är insatta och så är det inte det i verkligheten. Jag måste ställa höga krav på spararna, säger Ola Sellert.

Parallellt pågår en polisutredning men den är inte heller klar än och för spararna återstår många månader kanske år innan sista ordet är sagt.

Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se