höglandet

Brandmän kräver chefers avgång

Missnöjet är totalt bland brandmännen och personalen inom Höglandets Räddningstjänstförbund. 50 av totalt 52 anställda har skrivit på en misstroendeförklaring mot de tre personer som sitter i ledningen för förbundet.

Enligt brandmannen Simon Granlinger så är det en lång tid av dåligt ledarskap som gör att personalen nu riktar misstroendeförklaringen mot sina egna chefer:

- Stämningen är under all kritik, den är oerhört låg. Folk mår oerhört dåligt på jobbigt.

- Vi har blivit nedbantade under lång tid. Man drar ned på deltidskårer och utökar chefspositioner och administration istället. Det gör att vi inte har möjlighet att göra jobbet på ett så bra sätt som vi vill, säger Simon Granlinger.

Det är hårda ord i misstroendeförklaringen, som skickats till kommunstyrelsen i Nässjö och Vetlanda: "Vi upplever otydlighet, brist på respekt, brist på humor, brister i ödmjukhet, brist på lyhördhet, inkonsekvenser, orättvisor samt att goda förebilder saknas i ledningen. Ledningen innehar formell kompetens men saknar den reella kompetens som krävs för att leda och utveckla personalens arbete i en räddningstjänst" skriver brandmännen.

- Vi ser ingen möjlighet till samarbete. Vi har inte förtroende för dem, säger Simon Granlinger till Nyheterna.

Kräver ni deras avgång?

- Det är ett beslut som politikerna får ta. Men dom måste få organisationen att fungera. Annars får vi övriga 50 gå hem.

Peter Olsson
peter.j.olsson@sr.se