Habo Finanssparare kräver skadestånd

Nu tänker spararna i det skandalomsusade Habo Finans kräva skadestånd från KPMG, det revisionsbolag som skrev under årsredovisningarna i Habo Finans.

- Vi blir mer och mer förundrade över den roll som revisorerna har haft. Hur man har kunnat godkänna att ett bolag kan få jobba vidare år efter år utan att redovisa en ordentlig bokföring, det är för oss ett mysterium, säger Stig Wernmo från Mullsjö, en av männen i spararnas intressegrupp.

Utåt sett såg allt bra ut, sparare efter sparare satsade pengar i finansbolaget som lovade en avkastning på 35% på insatta medel.

När bubblan sprack för drygt två år sedan hade 700 sparare satsat runt 100 miljoner kronor i bolaget. Bara 35 miljoner återstår idag, ägaren Peter Rosendahl är ju misstänkt för grovt bedrägeri och Habo Finans sköts av en konkursförvaltare.

Men år efter år godkände revisorer från den välrenommerade revisionsbyrån KPMG årsredovisningen. Allt såg ut att vara i sin ordning. Men så sent som igår berättade konkursförvaltaren om den oreda som finns i bolaget där bokföringen är i kaos.

- Det saknas bokföring, det finns ingen bokföring som det normalt gör i aktiebolag, säger han.

Men trots att bokförningen i Habo Finans är snudd på obefintlig så godkände revisorn årsredovisningen och att alla papper såg ut att vara i ordning gjorde att fler lurades in i Habo Finans säger Stig Wernmo.

- Vi har ett rimligt krav på att dom har en del i skulden till det här utfallet , säger Han

Spararna har nu anlitat en jurist som driver frågan och dom vill nu ha skadestånd från KPGM.

- Vår förhoppning är att vi ska komma till en överenskommelse där de betalar någon sorts skadestånd till föreningens medlemmar för att de varit försumliga, säger Stig Wernmo.

Nyheterna har sökt KPMG för en kommentar utan att lyckas.

Reporter Pernilla Arvidsson
 pernilla.arvidsson@sr.se