Ostkakans vänner på krigsstigen

Föreningen Ostkakans vänner tycker att det är orättvist att Sveriges Radio Jönköping ensam får utse Årets Smålänning, med tanke på att det finns ytterligare två SR-kanaler i Småland. Men SR Jönköpings kanalchef avfärdar kritiken.

I ett brev till Sveriges Radio skriver föreningen att det vore bättre om alla tre SR-kanaler i Småland -  förutom SR Jönköping även SR Kalmar och SR Kronoberg - tillsammans utser Årets Smålänning.

"Småland består ej av ett län utan tre och detta bör enligt föreningen Ostkakans Vänner beaktas i fortsättningen. Föreningen verkar således för ett enat Småland och ej ett splittrat!", dundrar föreningen i sitt brev.

Föreningen retar sig också på att SR Jönköping, i ett direktsänt morgonprogram, själva bestämt vilken landskapssymbol som ska förknippas med landskapet. "Man utsåg en ko" skriver föreningen.

Dan Segerson, kanalchef på SR Jönköping, avfärdar kritiken:

- Sveriges Radio Jönköping har utsett årets smålänning sedan 1988 och jag är väldigt överaskad att Ostkakans vänner reagerar nu. Till en början skedde det i samarbete med landshövdingen i Jönköpings län. Vilket gör kritiken än mer märklig. Vi har inga planer på att avsäga oss möjligheten att utse Årets smålänning även i framtiden. Dessutom är jag inte säker på att SR Kalmar och SR Kronoberg är intresserade av att utse Årets smålänning, de har fullt upp med att utse Årets kronobergare repektive Årets ölänning.

I styrelsen för Ostkakans vänner sitter bland annat landshövdingarna för de tre länen.

Thomas Jokiniemi
thomas.jokiniemi@sr.se