Kyrkogården - en farlig arbetsplats

Att arbeta på kyrkogården är långt ifrån ett ofarligt arbete.

Det visar inte minst den olycka som inträffade nyligen på kyrkogården i Burseryd, i Gislaveds kommun, där en man välte med sin lilla hjullastare när han skulle flytta en gammal gravsten.

Just de gamla gravstenarna innebär stora risker. Det säger Göran Tollbo som är regionalt skyddsombud för fackföreningen Kommunal i länet, även om han inte vet varför hjullastaren välte vid just den här gravstensflytten.

– Nej, vi har varit och tittat och det här är ett jobb som inte är helt ovanligt. Han hade gjort det här mellan åtta och tio gånger samma dag och flyttat på ett antal gravstenar samma dag utan att något hände, säger Göran Tollbo.

Mannen som körde hjullastaren på kyrkogården i Burseryd fick ont i ryggen och blev rejält omskakad och chockad, men inte allvarligt skadad. Händelsen ska nu utredas av Arbetsmiljöverket, och Kommunal har alltså varit där och tittat och pratat med de anställda.

Riktigt allvarliga olyckor inträffar då och då på landets kyrkogårdar. I Skåne avled en anställd förra året när han grävde en grav, och fick stora jordmassor över sig. Den olyckan visar på vikten av att skapa ordentliga rutiner för det var inte många rätt vid det arbetet, säger Göran Tollbo.

De gamla gravstenarna på kyrkogårdarna är också ett stort problem. Marken kan ha underminerats, och ge efter när man gräver, och gravstenen kan välta, säger Göran Tollbo. Då handlar det om många kilo som en anställd kan få över sig.

– Fyra- femhundra kilo kanske, och då måste det ske med en stor försiktighet. Det är ganska trångt här på kyrkogården och inte mycket asfalt att köra på. Det vill till att man har maskiner som kan ta sig fram också. En vanlig traktor hade inte gått, säger Göran Tollbo.

– Kan man göra någonting åt det här, kan ni göra något?

– Det vi kan göra är att påtala vikten för arbetsgivaren, att de är vakna för riskerna med arbetsmiljön, säger Göran Tollbo.

Maria Rymell
maria.rymell@sr.se