Svårt betala elräkningen med nya regler

Det kommer att bli stor skillnad på elräkningarna beroende på årstiden framöver.

Fram tills nu har vi kunnat sprida ut elkostnaderna över hela året, men i takt med att de gamla elmätarna bytts ut mot nya så försvinner den möjligheten för de flesta av oss. Det kan slå hårt mot en del hushåll.

Sandra Westin i Jönköping är orolig för vad det kan innebära för hennes ekonomi.

– Ja, det är inte bra för min ekonomi, det är det inte. För det är ganska skönt att veta vad man ska betala varje månad. Det kan bli problem för min familj, jag har inte fått någon räkning ännu, men vi får se till vintern, säger Sandra Westin.

Även Therese Pol tror på tuffare tider.

– Jag som ensamstående mamma hade hellre uppskattat att de jämnade ut, varje månad. För vintern kommer bli tuff, så är det bara, säger Therese Pol.

Från 1 juli gäller nya regler. Då kräver riksdagen att alla kunder ska få sina elmätare avlästa minst en gång i månaden. Bland annat för att konsumenten ska få en bättre blick för hur mycket el man verkligen gör åt.

För att möta kraven har miljontals elmätare bytts ut de senaste åren, bytts till mätare som lätt kan fjärravläsas.

Tidigare har ju elförbrukningen varit beräknad. Elföretagen har beräknat hur mycket el som man förmodligen gör åt under ett år och kunden har kunnat få betala utifrån den beräkningen, samma summa varje månad.

Men nu blir det inte så, åtminstånde inte till att börja med. Nu blir det den faktiska förbrukningen som faktureras. Det innebär låga räkningar på sommaren, jättehöga på vintern. Johan Aspegren är informationschef på EON elnät.

– Vi har sagt att vi inte vill att kunderna ska agera bank åt oss och vi ska inte agera bank åt kunderna, för det finns andra institutioner som är mycket duktigare på det. Därför har vi valt att göra på det här sättet, just nu, säger Johan Aspegren.

Samma besked blir det för de allra flesta elkunder. Lennart Lindberg är informatör på Jönköping Energi.

– Förhoppningsvis får man ju en lägre räkning på sommaren och kan kanske spara sina pengar och planera sin ekonomi. Det är viktigt att kunden blir medveten om att det kommer att bli en väsentligt högre vinterräkning än vad det har varit förut. Så man får försöka planera sin ekonomi bättre helt enkelt, säger Lennart Lindberg.

David Westh
david.westh@sr.se
Kjell Ahlkvist

kjell.ahlkvist@sr.se