Sömnmedelsberoende bör få hjälp

Mer än hälften av de som använder sömnmedel blir beroende av dem och misslyckas med att sluta. Det visar en undersökning som gjorts bland annat här i länet.
Vårt län och Skåne ligger i topp när det gäller konsumtion av lugnande medel och sömnpiller här i landet. Och nu har en arbetsgrupp med läkare och apotekare kartlagt användningen, bland annat genom att fråga patienter i Jönköping och Gnosjö. Det visar sig alltså att mer än hälften anser sig vara beroende av medicinen för att kunna sova och att de dessutom misslyckats i sina försök att trappa ned eller sluta med pillren. Arbetsgruppens slutsats är att läkarna måste skärpa sig för de är alltför frikostiga med recepten och framför allt följer de inte upp patienterna för att se till att de inte hamnar i ett beroende. I dag satsar inte landstingen på att hjälpa dem som blivit beroende och där måste också till resurser.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".