värnamo

Oljeutsläpp i Lagan ett mysterium

Sedan flera decennier drabbar regenbundna oljeutsläpp den miljökänsliga ån Lagan i Värnamo. Främst när det regnat mycket. Men vart det kommer ifrån vet ingen.

Trots att räddningstjänst och miljöinspektör åker ut efter otaliga larm från allmänheten , så är utsläppen fortfarande ett mysterium.

- Vi vet ju inte vad det är för typ av olja, men det uppstår varje år, främst vid mycket regn, säger Jörgen Jonasson, miljöinspektör vid Värnamo kommun.

Han har letat efter var oljeutsläppen kommer ifrån flera gånger varje år sen han började som miljöinspektör i Värnamo i början av 90-talet.

- Det kan vara utsläpp från traktorer och bilar som sköljs ned. Eller så kan det vara någon som häller ut detta, men det vägrar jag att tro för sådana är inte folk. I övrigt vet vi inte vad det kan bero på, säger Jörgen Jonasson.

Oftast hittas oljan i Lagan vid norra utfarten från Värnamo vid Anabäcken, och sprids sen nedströms genom Värnamo centrum och ses av många. för oljan sprids och skimrar över vattenytan. Räddningstjänsten larmas av någon som ser det och sen larmas miljöinspektören Jörgen Jonasson som gärna vill hitta källan till oljeutsläppen.

- Första gången i våras när det kom så verkade det vara mer än vanligt. Skimret på ytan kan täcka hela vattenytan ibland. Ett tunt skimmer.

Hur skadligt är detta för Lagan?

- Det är så små mängder, så troligtvis har det ingen betydelse. Det bryts ned, säger Jörgen Jonasson.

Karin Malmsten
karin.malmsten@sr.se