Uppsats om nationaldagsfirande

Den uppmärksammade akademiska uppsatsen om nationaldagsfirandet i Anderstorp är nu klar, och resultatet ger nationaldagskommittén en hel del att fundera på.
Torbjörn Bodin, som studerar etnologi (folklivsforskning) i Lund, har under året skrivit en c-uppsats som heter ''Vi i nationen - en studie av nationaldagsfirandet i Anderstorp'', en uppsats som innehåller flera kritiska delar. Han skriver bland annat att det finns en fara i att fira nationen på det sätt man gör i Anderstorp. ''Det som vid första anblicken kan verka neutralt och oskyldigt, kan förvandlas till något helt annat. Genom att plocka fram värderingar som representeras av kyrkliga samfund och en mängd företag, och ger dem tolkningsföreträde, och låter dem oemotsagt propagera för sina egna intressen under nationaldagen, så byts den gemensamma mångfalden ut mot nationalromantiska och nationalistiska uppfattningar om svensk kultur, rötter och tillhörighet - och firandet i Anderstorp kan då hamna farligt nära nationalisternas idéer och tillvägagångssätt.'' Torbjörn Bodin betonar att det fortfarande rör sig om ett folkligt firande där anderstorpsborna kommer ut och träffar varandra, och att man visst får fira nationaldagen om man så vill! Men han vill med sin uppsats varna för övertron från arrangörernas sida om att farlig nationalism försvinner om alla är med i festligheterna. Firandet kan, om man inte ser upp, leda till precis det omvända. - Istället för att som nu diskutera vilken helgdag som ska bytas ut mot 6 juni, så borde man diskutera vad dagens ska användas till. Fyller man inte nationens dag med något som är representativt för alla människor inom landets gränser, så tappar dagen mening, och då blir den inteett firande i ''det godas tjänst'', säger Torbjörn Bodin till Nyheterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".