EU mötte fikande folk med frågor

Idag inleddes alltså det första av de ministermöten, som hålls i Sverige under ordförandeskapet det närmaste halvåret. Men det hölls faktiskt också ett cafémöte...

EU:s hälsominstrar möts i Jönköping för att bland annnat diskutera svinfluensan och vård i andra EU-länder.

Men samtidigt vill EU-kommissionen bli bättre på att möta medborgarna. Så i Jönköping fick intresserade idag på ett café ställa frågor till EU-höjdare om arbetet kring den nya influensan alltså den som i början kallades svininfluensa.

Yvonne Sjöhage var en av dem, som passade på att fråga:

Ett 50-tal personer trängdes inne i caféet i centrala Jönköping, där bland andra direktören för EU:s smittskyddsinstitut Zsuzsanna Jakab svarade på frågor om svininfluensan och vaccinationer. Det handlade t ex om hur man gör med vanlig influensavaccinering, hur man gör med barn som kan vara allergiska mot vaccinet och om man kan veta vilka andra nya sjukdomar som lurar runt hörnet.

Själv var Zsuzanna Jakab förvånad över intresset och alla frågor. Och hon menar att EU var alldeles för dåligt på sådana arrangemang, som hon själv vill se mer av.

Cafémötet i Jönköping idag var också det första i en satsning under det svenska ordförandeskapet för att göra EU mer angeläget för vanligt folk. På alla de olika orter där ministermöten arrangeras kommer invånarna bjudas in till vad man kallar dialogmöten på caféer eller liknande platser. Det berättar Emmy Strömberg från EU-kommisionens kontor i Sverige.