Vaggeryd

Skräpig sopsand dumpas på elljusspåren

Tungmetaller, gummipartiklar och andra miljöfarliga ämnen kan skada både människor och natur i Vaggeryds kommun.

Lagom till semestern, när folk har mer tid för att promenera och jogga i naturen, så har parkförvaltningen i Vaggeryds kommun stjälpt ut sopsand i elljusspåret vid friluftsgården i Vaggeryd. Det är alltså material som kommer från vårsopningen av gator och vägar i kommunen - allt från villakvarter till industriområden. Sanden och dammet innehåller förmodligen både tungmetaller, gummipartiklar och andra miljöfarliga ämnen.

Så får det inte gå till menar länsstyrelsen. Annelie Johansson är avdelningschef på miljö- och samhällsbyggnadsavdelningen där.

– Jag tycker att det är oansvarigt av Vaggeryds kommun, dom borde veta bättre. Miljökontoret är också tillsynsmyndighet och borde kanske ha uppmärksammat parkförvaltningen på vad som gäller i de här frågorna, säger Annelie Johansson.

Nyheterna har talat med miljö- och byggförvaltningen på Vaggeryds kommun, som har tillsynsansvaret. Och där har man ännu inte tagit ställning till hur man ska gå vidare med frågan.

Men det är långt ifrån första året det här händer.  Sanden har redan använts i flera år på Grönelunds friluftsgård i Skillingaryd. Och på friluftsgården i Vaggeryd har det nyss börjat. Mitt i den grönskande lummiga sommaren ringlar en tjock grå matta av damm, sand och en massa skräp.

Det här är alltså material från kommunens vårstädning av gatorna. Och på sin höjd kan det tjäna till konstruktionsmaterial på soptippar, berättar Annelie Johansson på länsstyrelsen, Men om det är väldigt mycket gifter i den här sanden, så ska den hanteras som farligt avfall. För då kan det vara farligt både för människor och natur. Och det är nog bäst att passa sig för dammet som yr upp, när man springer i den här sanden.

Jenny Almlöf
jenny.almlof@sr.se