Tranås

Allt fler unga går till socialen

Det är förvånansvärt många i Tranås som blivit beroende av socialbidrag och det är framförallt unga människor, under 24 år, som det gäller.

Socialförvaltningens budget kommer att överskridas enligt prognosen med 3,5 miljoner kronor. Socialnämdens ordförande, Kristdemokraten Mats Antonsson är bekymrad.

– Ja, vi ser tufft på det här. Dels är det ju människor som har hamnat i en trång ekonomisk situation själva och har inget eget utrymme kvar i ekonomin, men sen är det också att det påverkar den redan hårt trängda kommunala ekonomin i finanskrisens tider, säger Mats Antonsson.

Enligt beräkningarna kommer socialnämndens kostnader för 2009 bli 19,5 miljoner kronor, till skillnad från 16 miljoner kronor som var beräknat. Pengarna måste tas från någonstans och för att inte handikappade och äldre ska drabbas så vill Mats Antonsson att övriga delar av Tranås kommun måste hjälpa till.

– Fullmäktige har beslutat om ett litet överskottsmål i år och lyckligtvis har vi prognos på att det blir ett överskott i kommunen, säger Mats Antonsson.